Medisch letselschade proces flink versneld


Verzekeraar MediRisk en PALS groep letselschade specialisten gaan samenwerken om medische letselschade processen een stuk sneller af te handelen. Het is voor het eerst dat een medische aansprakelijkheidsverzekeraar een deal sluit met een belangenbehartiger, een zet waarbij het slachtoffer volgens het Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV) en het Verbond erg in het voordeel is.
Bij MediRisk is zeventig procent van de Nederlandse ziekenhuizen verzekerd tegen medische aansprakelijkheid; de PALS groep behandelt jaarlijks vele letselschadezaken voor slachtoffers van medische kwesties. Het zijn twee totaal verschillende organisaties met andere doelen, maar beide organisaties hebben uiteindelijk wel één belangrijk gezamenlijk belang: het onderhouden en zorgen voor het welzijn van slachtoffers van medische fouten. Vanuit dat gezamenlijke belang hebben beide organisaties bekeken hoe ze samen het letselschade proces kunnen versnellen.

Enkele maanden sneller

MediRisk en PALS hebben onder meer afspraken gemaakt de kosten die een slachtoffer van een medische fout moet betalen. Afgesproken is om daarvoor aan te sluiten op de PIV-staffel, die de hoogte van de kosten bepaald. Volgens MediRisk kunnen letselschadeprocessen die nu twee jaar duren, met enkele maanden worden versneld. Volgens PALS groep hebben de plannen ook een groot voordeel; de patienten weten wat er gebeurd en krijgen duidelijk te weten wat de kosten zijn. Letselschade leidt vaak tot (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid en het verhalen van de schade van de AOV verzekeraar kan erg vervelend worden voor een patient, mede omdat het proces niet duidelijk wordt weergeven aan de klant.